Prognose kijkcijfers lastiger dan je denkt

Vorige week werd ik door De Volkskrant uitgedaagd om een prognose te geven voor het aantal kijkers voor Ajax-Manchester United. Aanleiding was dit artikel van Floor Bouma (mediaredactie VK) waarin de vraag word gesteld of je kan ontsnappen aan zo’n voetbalgekte. Nu is het voorspellen van reguliere programma’s of tijdvakken nog redelijk te doen, maar een event zoals deze finale voorspellen valt nog niet mee. Om een goede prognose te maken heb ik allereerst wat cijfers verzameld via SKO. Dank daarvoor. Ik kreeg van de afgelopen jaren de poulewedstrijden, halve finales en finales aangeleverd. Op die manier kon ik een factor berekenen richting finale op basis van de cijfers van 2017. Die factor was 1,56. Maar de historie gaf nog geen inzicht in de deelname van een Nederlandse ploeg aan de finale, dus moest ik nog een factor hebben.

Toen dacht ik aan het Eurovisie Songfestival. Vier van de vijf afgelopen jaren stonden we daar in de finale en van zowel de halve en hele finale zijn de kijkcijfers bekend. De finales zijn veel beter bekeken dan de halve finales, behalve het jaar waarin Trijntje meedeed. Die mocht niet door, waarna het kijkvolume bijna gehalveerd werd in de finale. De gemiddelde factor van de andere vier jaren is 1,49.

Het gemiddeld aantal kijkers van de halve finales van Ajax bedroeg 2,1 miljoen. Vermenigvuldigd met de twee factoren resulteert in 4,9 miljoen kijkers. Heb wel meteen een disclaimer meegegeven dat weersomstandigheden en terreuraanslagen roet in het eten kunnen gooien, maar ondanks dat zat ik veel te hoog. SKO rapporteerde de ochtend daarna 3,6 miljoen. Dat is een factor 1,71 ten opzichte van de halve finales.

Nu is het aantal kijkers gebaseerd op de kijktijd die men besteed aan een programma. En daar zit mijn escape . . . Als een kijker een programma van A tot Z kijkt, telt hij of zij voor 100% mee. Kijk je maar de helft dan tel je voor 50% mee. Dus was ik benieuwd hoeveel mensen minimaal 1 minuut van de wedstrijd hebben gezien, zonder die weging. Dat blijken er 5,4 miljoen te zijn. Kijk, dan komen we een beetje in de buurt van de prognose. Maar toegegeven, het is een beetje flauwe escape.

Overigens was ik wel benieuwd hoe De Volkskrant bij mij terecht was gekomen. Ze hadden gegoogeld op Prognose Kijkcijfers. #kuch

Reacties

  1. Zelfs de Grote Voorspeller heeft gemerkt dat het gevaarlijk kan zijn om het Songfestifal erbij te halen. Verder is een factor bepalen niet genoeg, kijkpubliek ontwikkelt zich niet rechtlijnig en vooral voetbalwedstrijden niet. Het maximum ligt namenlijk ver onder het totale kijkvolume. De basis ligt bij voetbal minnende mannen en daarna is de winst marginaal tot bij een WK finale met Nederland waar nog altijd een grote groep mensen in Nederland is die niet in voetbal geïnteresseerd is maar er ook vrouwen gaan kijken die helemaal niet van voetbal houden. En het songfestival is op N1 en dit voetbal wasop RTL 7?
    Nou doe ik het zelf ook verdorie, het Songfestival erbij halen.

  2. Haha, Leendert!!

    Toch voorzag ik wel een soort “Oranje-gevoel” bij deze finale, gezien de teleurstellende prestaties van het nationale team. En het scoreverloop heeft natuurlijk ook niet geholpen. Als het bij de 80e minuut 1-1 was geweest, hadden de kijkcijfervlaggen er heel anders bij gehangen.

    Anyway, het was een leuke exercitie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *